preskoči na sadržaj

Srednja strukovna škola Marko Babić

U POSJETI DRŽAVNOM ARHIVU

Autor: Nevena Varga, 7. 11. 2020.

U okviru plana provođenja izvannastavnih  aktivnosti za  školsku godinu 2020/2021. mi, učenici  2.a razreda (smjer: hotelijersko turistički tehničar i turističko  hotelijerski komercijalist) posjetili su 17. rujna 2020.  godine Državni  arhiv u Vukovaru. 
 

Ravnatelj arhiva, Petar Elez, objasnio nam je ukratko značenje i ulogu arhiva u suvremenom društvu, kao i u kontekstu prikupljanja, zaštite, obrade i sređivanja arhivskog gradiva, nastalog na području Vukovarsko - srijemske županije unazad tri stoljeća (spisi, karte, planovi, fotografije, itd.). Imali smo priliku posjetiti arhivska spremišta i doživjeti arhiv „iznutra“.

Osobito nas se dojmila priča o izgradnji i razvoju tvornice Bata Borovo i zanimljivostima vezanim uz poduzetnika Jana Batu. Priča o poduzetniku iz prošlosti  bila je savršeno upotpunjena izvornim, crno-bijelim  fotografijama, izrađenima na  fotografskom papiru kakav se koristio tridesetih godina prošlog stoljeća. Tada je, naime, spomenuti češki poduzetnik na području današnjeg Borova Naselja započeo graditi tvornicu i stanove za radnike u njoj zaposlene.  Zanimljivo je bilo, posredstvom fotografija, vidjeti i doživjeti te stanove (kuće od crvene cigle u tzv. Borovskim kolonijama) pored kojih svakoga dana prolazimo na putu do škole kako su izgledali tijekom gradnje.

Saznali smo, osim toga, da u Arhiv možemo doći samostalno, a možemo dovesti i prijatelje, kao i sve one zainteresirane turiste koji nam se obrate za pomoć upitom o tome koje kulturne ustanove u gradu Vukovaru trebaju posjetiti.

Napisat ćemo priču, te će je prevesti na njemački i engleski jezik. Zatim će ta Priča iz arhiva biti objavljena na web stranici (platformi) ICARUS HRVATSKA – Priče iz Arhiva.

                    *************************************************************

Kako je proučavanje povijesti nekog  tako velikog poduzeča tj.  proučavanje nastanka jednog dijela grada  vrlo odgovoran i ozbiljan posao odlučili smo priču koju temeljimo na informacijama iz Državnog arhiva oblikovati na način da bude priagođena najmlađim posjetiteljima grada, ali i da može zagolicati znatiželju odraslih koji ponešto o Borovu naselju već znaju i u dječjoj priči prepoznaju istinitu pozadinu.

Kako biste stekli pravi dojam o tome koliko je dječja i opuštena ova naša Priča o potonuloj lađi kapetana Bate jedan dio objavljujemo i ovdje: 
 
"Tvornica obuće „Borovo“ je krajem 20-ih i početkom 30-ih godina prošloga stoljeća poput neke dunavske lađe uplovila u živote naših predaka. Velika sreća i oduševljenje obilježili su njen dolazak jer je kapetan brinuo za ljude oko sebe. Kapetan se zvao Jan Bata. Trebao je puno radnika za svoj brod, a znao je da je samo sretan radnik dobar radnik. Želio je da svi njegovi radnici dobro žive, pa je u okolici broda gradio lijepe stanove za njih. ..."
 
 
Učečnici 2.a razreda (hotelijersko turistički tehničari: Helen Dumendžić, Tea Kraljić, Domagoj Majstorović, Laura JUšković, Lea Turk i  turističko hotelijerski komercijalisti: Tea Kovačević, Tamara Ivković, Gabrijel Majerski, Elizabeta Emić. ANa Balić i Vanessa Peić 
s  razrednicom prof. Mihaelom Hutz

 

 
Promocija zanimanja

 

Oglasna ploča

2.12. u 12:20 sjednica Nastavničkog vijeća 

Kalendar
« Prosinac 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Knjižnica
CMS za škole logo
Srednja strukovna škola Marko Babić / Domovinskog rata 58, HR-32010 Vukovar / www.ss-markobabic-vu.skole.hr / ured@ss-markobabic-vu.skole.hr
preskoči na navigaciju