preskoči na sadržaj

Srednja strukovna škola Marko Babić

Članovi Stručnog vijeća u školskoj 2023./2024. godini
  1. Danijela Vereš, voditeljica aktiva
  2. Zvonimir Erdelji
  3. Samira Hranić
  4. Velinka Lukić
  5. Svetlana Mišić
  6. Ines Pejić
  7. Katica Sušac
  8. Danijel Toma
  9. Jovanka Važić 

Škola kemije s nutricionistima

Na osječkom Prehrambeno-tehnološkom fakultetu, 1. ožujka 2024. godine, tradicionalno se održava 7. Škola kemije. Naše učenice 2.f i 3.f razreda (tehničar nutricionist) sudjelovale su na zanimljivim radionicama na kojima im se pružila prilika zaviriti u znanstveni svijet laboratorija, istraživanja lijekova i azo-bojila u hrani. Sintetizirale su acetilsalicilnu kiselinu (aspirin), taložile srebro na stijenkama epruvete, određivale ione, titrirale i dr. Zanimljive pokuse učenice su samostalno izvodile pod nadzorom profesorica, asistenata i tehničarki. Učenice je na PTFOS pratila nastavnica Samira Hranić, dipl.ing. Budući da u obrazovanju za zanimanje tehničar nutricionist imaju puno kemije, sudjelovanjem u Školi kemije nastojali smo učenike ohrabriti na putu prema izvrsnosti i približiti im svijet znanosti. 

       Samira Hranić, dipl.ing.

 


Sajam poljoprivrede

Učenici 2.c/1, 3.c/1 i 4.c/1 , smjer poljoprivredni tehničar -fitofarmaceut, sa svojim nastavnicima stručnih predmeta Jovankom Važić, dipl.ing. i Zvonimirom Erdeljijem, dipl.ing.,u petak 15.03. posjetili su 30. proljetni poljoprivredni i 24. obrtnički sajam u Osijeku.

U višesatnom  obilasku sajamskih prostora na otvorenom i u zatvorenom prostoru učenici su se mogli upoznati sa proizvodima 250 izlagača iz 12 hrvatskih županija, BiH, Slovenije i Srbije. Najduže su se zadržali na štandu poduzeća  Agro-nika Hrvatska gdje je u razgovoru sa Suzanom Brocić, dipl.ing., regionalnom menadžericom za  Vukovarsko-srijemsku županiju dogovorena suradnja i donacija dijela proizvoda iz njihove palete za primjenu u školskim višegodišnjim nasadima voćaka, lavande i ruža.

Navedene sajamske manifestacije su održane  od 15.-17. ožujka u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije.

                                                                                  Jovanka Važić, dipl. ing

                                                                                  Zvonimir Erdelji, dipl. ing.

 

 


Školski ružičnjak

Nakon zime ruže je potrebno orezati. Skidaju se promrzle i oštećene grane, grane koje rastu prema unutra te se formira željeni oblik. Učenici 2c/1, 3c/1 i 4 c/1 smjera  poljoprivredni tehničar-fitofarmaceut su sa profesorima stručnih predmeta  nakon toga, ruže okopali i prihranili Kako je bilo praznih mjesta zasadili su još 35 crvenih ruža Čajevki . Kad procvjetaju ,krasit će ne samo ulazu u školu već i stolove školskog restorana a od latica ruža mogu se spravljati razne slastice i sirupi. Mašti na volju.

          Jovanka Važić, dipl. ing. poljoprivrede

          Zvonimir Erdelji dipl. ing. poljoprivrede

 

 

 

 

 

 


Uređivanje školskog vrta

Početak ožujka je vrijeme kad treba da se povede  računa o ukrasnim grmovima i ružama.  Ulaz u našu školu krasti školski ružičnjak a kako bi on bio još ljepši potrudili su se učenici 2 c/1, 3 c/1 i 4c/1 smjera poljoprivredni tehničar -fitofarmaceut zajedno sa svojim nastavnicima Jovankom Važić dipl, ing.poljoprivrede i Zvonimirom Erdeljijem dipl.ing. poljoprivrede.


Zaštita voćaka

 

 Dana  7. veljače 2024. učenici 3c/1 razreda, smjer Poljoprivredni tehničar- fitofarmaceut, nastavili su sa izvođenjem   predviđenih i neophodnih pomotehničkih i zaštitnih mjera u školskom voćnjaku. Nakon rezidbe u voćnjaku je   izvršeno zimsko prskanje sa Crvenim uljem u koncentraciji 2 %. Cilj ove zaštite je suzbijanje uzročnika    bolesti i štetnika koji prezimljuju na stablu.

             Zvonimir Erdelji, dipl. ing.


Radovi u voćnjaku

Dana 6. veljače 2024. učenici 3c/1 razreda, smjer Poljoprivredni tehničar- fitofarmaceut, iskoristili su lijepo vrijeme   u sklopu Praktične nastave za nastavak aktivnosti oko uređenja školskog voćnjaka i izvođenje predviđenih i    neophodnih pomotehničkih i zaštitnih mjera. U starom voćnjaku su obavili sanitarnu rezidbu, prorjeđivanje i    podmlađivanje krošnji šljiva a u mladom su voćnjaku kod prošle godine posađenih sadnica jabuka, krušaka,    dunja i nektarina izveli rezidbu. Još jednom su prekrečena stabla gašenim vapnom a u Eko- art parku koji se  nalazi na ulazu u školu, zalivene su nedavno posađene lukovice narcisa i visibaba koje su svojim nježnim  bijelim cvjetovima kao prvi vjesnici proljeća                                                           najavili skori dolazak proljeća.

                                                                     Zvonimir Erdelji, dipl. ing.


Postani Nutricionist

29. siječnja 2024. godine učenici 2.f i 3.f razreda, smjer Tehničar nutricionist, u pratnji nastavnica Ines Pejić i Samire Hranić, sudjelovali su na radionici „Postani nutricionist na jedan dan“ koja se održavala na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek. Radionicu je vodila Lidija Šoher, mag. nutr., a na radionici su učenici pokazali svoje znanje i naučili nešto novo. Učenici su radili procjenu prehrane i prehrambenog statusa, analizirali su prikupljene podatke i uspoređivali ih sa preporukama i smjernicama za pravilnu prehranu. U svom radu koristili su suvremene alate, programe i pretraživače. Nakon toga obišli smo suvremene laboratorije na PTFOS-u te su ih profesori i studenti upoznali s novim tehnologijama. Učenici su radionicu ocijenili zanimljivom i korisnom te su iskazali želju za uključivanje u slična događanja.

                                                                 Samira Hranić, dipl.ing.

                                                                 Ines Pejić, dipl.ing.


Krečenje voćnjaka

   

Učenici  3c /1  razreda, smjera poljoprivredni tehničar- fitofarmaceut su iskoristili lijepo vrijeme da starom voćnjaku daju novi izgled. Dok je Petar krečio voćke vapnom i sumporom,  Nikola, Marko i Branko uređivali su mladi voćnjak. Osnovna zadaća krečenja je smanjenje zagrijavanja kore voćaka tijekom zime i zaštita od mrazopuca. Osim toga, ima i estetsku i djelomično fungicidnu ulogu

                          Zvonimir Erdelji, dipl.ing.


Izrada lojnih kuglica za ptice

Učenici 2.c/1 i 4.c/1 razreda, smjera poljoprivredni tehničar- fitofarmaceut su odlučili pomoći pticama u preživljavanju zimskih hladnoća te su im napravili lojne kuglice i objesili ih u školskom voćnjaku i dvorištu. Kilogram otopljenog goveđeg loja i kilogram raznih sjemenki- pšenica, proso, sezam, lan, zobene pahuljice, mljeveni orasi, kukuruzna krupica, suncokret i vrijedne ruke naših učenika je sve što nam je trebalo kako bismo pomogli ptičicama.

 Jovanka Važić, dipl.ing.

                                                                                                                            


Skriveni šećeri u prehrani

Učenici 2.f razreda smjera Tehničar-nutricionist i profesorica Samira Hranić , dipl.ing. istraživali su količinu šećera u prehrambenim proizvodima. Učenici su analizirali proizvode s većom količinom skrivenih šećera, te su rezultate prezentirali na zanimljiv način demonstracijom, prezentacijom ,nutricionističkim savjetovanjem . Ukazali su na problem dodavanja šećera u proizvode prilikom proizvodnje, te su na taj način savjetovali na promjenu prehrambenih navika vršnjaka s ciljem preventivnog djelovanja na zdravlje i sprječavanja pretilosti.

  Samira Hranić, dipl.ing.


Dan jabuka

Nakon pripremnih aktivnosti profesora (Jovanka Važić, Zvonimir Erdelji i Danijela Vereš) i učenika (poljoprivredni tehničar - fitofarmaceut i tehničar nutricionist) u prostoru školske knjižnice obilježen je Dan jabuka. Pridružili su im se i ostali učenici naše škole i profesori. Dan posvećen Kraljici voća obilježen je zanimljivim predavanjem o sortama jabuka koje je održao prof. Zvonimir Erdelji u suradnji s učenicima. Učenici koji se obrazuju za tehničara nutricionista održali su predavanje o nutritivnoj vrijednost jabuke i objasnili enzimatsko posmeđivanje jabuke. Ova priča o jabuci zaokružena je kušanjem različitih sorta jabuka, kolačima s jabukom i sokom od jabuke. Prisutan osmijeh i radosno kušanje bio je dio ovog zanimljivog susreta.  


Dani kruha

 

I ove godine na kreativan način obilježili smo Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje 13.listopada 2023.

U školskom prostoru izloženi su krušni proizvodi i plodovi zemlje. Izložbeni proizvodi su degustirani, podijeljen je osmijeh, radost i hrana. Ova zajednička aktivnost podsjetila nas je na tradiciju izrade krušnih proizvoda.

  Danijela Vereš, dipl.ing.


Hrana i zdravlje

Dana 20.6.2023.održana je radionica na temu Hrana i zdravlje 2-Blitva. Učenici su izrađivali jela s blitvom :slanu tortu, pitu, zeleni namaz te uštipke. Učenici 2f i 3a razreda su na kreativan način pokazali da blitva treba biti sastavni dio zdravih obroka zbog velike nutritivne vrijednosti. Radovi su izloženi u prostoru školske knjižnice.

Danijela Vereš, dipl.ing. Ines Pejić, dipl.ing.

                                                                                                                                     


Boje u hrani

Radionica na temu Boje u hrani 2 je održana tijekom Dana otvorenih vrata naše škole. Učenici 2f i 3a razreda su pripremili namaze od povrća intenzivne boje kao što je špinat, cikla, slanutak i ljubičasti kupus. Posluživali su ih na svježe ispečenim integralnim krekerima i pirovom kruhu te ih nudili učenicima osnovnih škola .Radionica je održana 23.5.2023.

                                                                                                                                                                                     Danijela Vereš, dipl.ing.preh.teh.

                                                                                                                                                                                     Ines Pejić, dipl.ing.preh.teh.


Hrana u novom ruhu

U rodnoj kući Lavoslava Ružičke održana je Završna konferencija projekta raSTEM-Razvoj STEM-a u Vukovaru. Naši učenici zanimanja tehničar nutricionist 2 f i turističko hotelijerski komercijalist 3a su sudjelovali na konferenciji s radionicom Hrana u novom ruhu. Pripremili su deserte u čaši od zdravih namirnica te vegetarijanske namaze. Posjetitelji su degustirali pripremljenu hranu i učenici su ih istovremeno educirali o promjeni prehrambenih navika.

                                                                                                                                                                                Danijela Vereš, dipl.ing.preh.teh.

                                                                                                                                                                                Ines Pejić, dipl.ing.preh.teh.

                                                                                                                                                                                

     

                                                                                                                                                                                                                                                        


Mirisni stol

U prostoru knjižnice 22. ožujka profesorice Danijela Vereš i Ines Pejić s učenicima 1.e, 2.f, 3.e i 3.a razreda održale su radionicu „Mirisni stol“. Učenici su napravili zdrave slastice obogaćene začinima: tortu s rogačem, kuglof od mrkve, košarice s okusom vanilije, čokoladne praline, kekse od zobenih pahuljica, pirov kruh, krekere od pirovog brašna i aromatizirani maslac. Učenice su napravile kartice o začinima te time proširile znanja koje učenici imaju. Održan je kviz o prepoznavanju začina, učenici su samo na osnovu osjetila mirisa prepoznavali uzorak određenog začina.                                                                                                                                                                Danijela Vereš


Fitofarmaceuti na praksi

 

 

 Učenici smjera fitofarmaceut vode brigu o uređenju okoliša  škole. 

 

           

 


recikliranje hrane
Priloženi dokumenti:
Recikliranje hrane.mp4


boje u hrani
Priloženi dokumenti:
boje u hrani (1).mp4


Zdrave slastice
Priloženi dokumenti:
ZDRAVE SLASTICE.mp4


Hrana i zdravlje
Priloženi dokumenti:
HRANA I ZDRAVLJE-CIKLA.mp4


Zdravlje u čaši
Priloženi dokumenti:
Zdravlje u casi (1).mp4


Božićni ugođaj

  


Dan kruha i zahvalnosti plodovima zemlje


Promocija zanimanja

 

#Erasmus+ širi vidike

 

#Solidarnost

Oglasna ploča

Nastava nakon proljetnih praznika počet će u ponedjeljak,                    8. travnja 2024. godine prema sljedećem rasporedu:

DRUGA SMJENA

1.a, 1.b, 1.b/1, 1.c, 1.d, 1.e, 1.f, 3.a, 3.a/1, 3.b, 3.c, 3.c/1, 3.d/1, 3.f.

PRVA SMJENA

2.a, 2.a/1, 2.b, 2.b/1, 2.c, 2.c/1, 2.d, 2.d/1, 2.e, 2.f, 3.b/1, 3.d, 3.e, 4.a, 4.c/1.

Kalendar
« Studeni 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Knjižnica
CMS za škole logo
Srednja strukovna škola Marko Babić / Domovinskog rata 58, HR-32010 Vukovar / www.ss-markobabic-vu.skole.hr / ured@ss-markobabic-vu.skole.hr
preskoči na navigaciju