preskoči na sadržaj

Srednja strukovna škola Marko Babić

 > Upisi
Obavijest za učenike i roditelje

JESENSKI UPISNI ROK

Provođenje dodatnih ispita i provjera stranog jezika 

održat će se prema sljedećem rasporedu:

25. kolovoza 2021. u 10 sati - Engleski jezik

25. kolovoza 2021. u 10 sati - Njemački jezik

 

Datumi dostave dokumenata koji su uvjet za upis u određeni program obrazovanja

te potpisanog obrasca o upisu u I. razred srednje škole (upisnice) su:

30. kolovoza 2021. od 8 sati do 12 sati

31. kolovoza 2021. od 8 sati do 12 sati


Obavijest za učenike i roditelje

LJETNI UPISNI ROK

Provođenje dodatnih ispita i provjera stranog jezika 

održat će se prema sljedećem rasporedu:

30. lipnja 2021. u 10 sati - Engleski jezik

1. srpnja 2021. u 10 sati - Njemački jezik

 

Datumi dostave dokumenata koji su uvjet za upis u određeni program obrazovanja

te potpisanog obrasca o upisu u I. razred srednje škole (upisnice) su:

12. srpnja 2021. od 8 sati do 12 sati

13. srpnja 2021. od 8 sati do 12 sati

14. srpnja 2021. od 8 sati do 12 sati


Odluka o objavi natječaja za upis učenika u I. razred srednje škole 2021/2022.

Troškovi upisa

Rezerviraj uspješnu karijeru!


Fakultativna nastava stranih jezika

Voliš strane jezike?

Uz obavezne strane jezike, od jeseni iskoristi mogućnost upisa fakultativne nastave engleskog, njemačkog, francuskog ili španjolskog jezika!


Neka ti Vukovar bude drugi dom!


Upisno povjerenstvo

Srednja strukovna škola Marko Babić

Dragi osmaši,  bliži se vrijeme upisa u srednju školu. Kojim putem krenuti? Koju srednju školu odabrati? Nije nimalo laka odluka. Naš kolektiv imao je u planu otvoriti vrata naše škole i provesti vas kroz novoobnovljene praktikume i  učionice, te vas na taj način upoznati sa zanimanjima za koja možete steći kvalifikacije u našoj školi. Kako zbog corona krize nismo u mogućnosti održati Dane otvorenih vrata, našu školu i obrazovne smjerove predstavljamo u prezentaciji koju možete pogledati na priloženom linku.

  

 

 

 

 

 

    Nadamo se da smo vam pomogli u odabiru zanimanja i da ćemo u rujnu zajedno krenuti u novu školsku godinu.

 
 

Upisi učenika u I. razred srednje škole

Upis učenika u srednju školu

Pravo upisa u prvi razred srednje škole, pod jednakim uvjetima, imaju svi učenici nakon završenog osnovnog obrazovanja, u okviru broja upisnih mjesta utvrđenih odlukom o upisu koji za svaku školsku godinu donosi ministar nadležan za obrazovanje.

Pod jednakim uvjetima u srednje škole upisuju se:

  • hrvatski državljani;
  • Hrvati iz drugih država te
  • djeca državljana iz država članica Europske unije.

U srednju školu može se upisati i redovito obrazovati i kandidat koji je strani državljanin iz zemlje izvan Europske unije.

Pravo upisa u prvi razred srednje škole imaju učenici koji do početka školske godine u kojoj upisuju prvi razred srednje škole navršavaju 17 godina. Iznimno, uz odobrenje školskog odbora, u prvi razred srednje škole može se upisati učenik do navršenih 18 godina, a uz odobrenje ministarstva nadležnog za obrazovanje i kandidat stariji od 18 godina.

Svake godine donosi se Odluka o upisu učenika u I. razred srednje škole za sljedeću školsku godinu kojom se utvrđuje način upisa, broj mjesta u razrednim odjelima prvih razreda srednjih škola, potom okvirni broj, veličina i ustrojstvo razrednih odjela, rokovi za upis te ostali uvjeti i postupci za upis učenika u prvi razred srednje škole u sljedećoj školskoj godini.

Pravilnikom o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole utvrđuju se zajednički, posebni i dodatni elementi i kriteriji za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole. Elementi i kriteriji propisani Pravilnikom koriste se i za upis u međunarodne programe.

Prilikom prijave programa obrazovanja kandidat može odabrati učenje 1. stranog jezika kojeg nije učio u osnovnoj školi, ali uz uvjet da je na provjeri znanja utvrđena mogućnost učenja tog stranog jezika za 1. strani jezik.

Provjeru znanja iz tog stranog jezika kandidat polaže u jednoj školi, a rezultati provjere vrijede za prijavu u druge škole koje uvjetuju znanje istog stranog jezika.

Srednje škole mogu, uz ishođenu suglasnost Ministarstva, provoditi provjere posebnih znanja iz nastavnih predmeta posebno važnih za upis kandidata u pojedini program obrazovanja.

Kod vrednovanja rezultata kandidata, postignutih na natjecanjima iz znanja, dodatno se nagrađuje i potiče izvrsnost. Kandidat koji postigne određene rezultate ostvaruje povećan broj bodova, a sudjelovanje na državnim i međunarodnim natjecanjima dodatno se vrednuje.

Za programe obrazovanja u trajanju od najmanje četiri godine, škola može utvrditi minimalni broj bodova potrebnih za prijavu kandidata za upis u pojedini program obrazovanja, ako ima potrebu za istim, radi održavanja standarda kvalitete i sl.

Propisane su i odredbe vrednovanja uspjeha kandidata s teškoćama u razvoju za koje se formiraju zasebne ljestvice poretka, a na temelju ukupnog broja bodova utvrđenog tijekom postupka vrednovanja i sukladno Državnim pedagoškim standardom srednjoškolskog odgoja i obrazovanja.

Kandidati se elektronički prijavljuju i upisuju putem Nacionalnog informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole (NISpuSŠ) na mrežnoj stranici.

Sustav elektroničkih prijava i upisa u srednje škole omogućuje učenicima jednostavan, transparentan i brz upis u željenu srednju školu bez nepotrebnih administrativnih poslova koji se izbjegavaju korištenjem podataka iz sustava eMatica - informacijskog sustava za upravljanje standardiziranim skupovima podataka iz sustava osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja. Jednostavnije rečeno, svrha aplikacije eMaticajest sakupiti sve podatke o učenicima i djelatnicima škola na jednom mjestu u jedinstvenoj bazi podataka te na taj način olakšati krajnjim korisnicima unos podataka. Istodobno, olakšava se i ubrzava pregled unesenih i ažuriranih podataka, čime se izbacila potreba za vođenjem evidencije na papiru.

Uspostava inovativnog informacijskog sustava prijave i upisa u srednje škole, posredstvom kojeg je moguće vođenje podataka elektroničkim putem i koji se koristi kao centralni sustav za upis u školske ustanove, služi na korist svih uključenih korisnika. Krajnja svrha mu je poboljšanje sveobuhvatne povezanosti osnovnog i srednjeg obrazovanja.

 


Procedura upisa - NISpuSŠ

Procedura upisa – NISpuSŠ

Nacionalni informacijski sustav prijava i upisa u srednje škole (NISpuSŠ) jest središnji informacijsko-administracijski servis putem kojeg učenici koji planiraju nastavak školovanja u srednjoškolskim ustanovama prijavljuju upis u obrazovne programe, odnosno srednju školu.

Sustav pokriva cijeli proces, od pretraživanja obrazovnih programa prema željenim kriterijima, prijava odabranih programa te uvida u rezultate po tim programima, do ostvarivanja prava na upis u srednju školu.

Za svaki obrazovni program moguće je pregledati detaljne informacije koje sadrže opis programa, strukturu bodovanja, popis preduvjeta i ostale važne informacije o programu.

Obrazovni programi koji se žele upisati dodaju se na listu prioriteta koja se može mijenjati do propisanog roka.

  • Listu prioriteta treba pažljivo pripremiti tako da se na vrh liste postavi obrazovni program koji se najviše želi upisati, a zatim i ostali, željenim redosljedom. Sukladno tome, kandidat će se optimalno rasporediti na obrazovni program koji mu je najviši na listi prioriteta, a za koji se, prema ostvarenim bodovima, nalazi u sklopu upisne kvote.
  • Važno je da kandidati provjere jesu li im svi obrazovni programi na listi prioriteta poredani prema njihovim željama i mogućnostima jer nakon zaključavanja odabira programa odnosno škola, nikakve izmjene više neće biti moguće. Važno je, također, da se na listi prioriteta nalaze samo obrazovni programi koje kandidat doista namjerava upisati. Postavljanje obrazovnog programa na listu prioriteta podrazumjeva ozbiljnu namjeru da se takav program i upiše.
  • Lista odabranih obrazovnih programa zaključava se svim kandidatima na propisani datum. Učenik i roditelj/ skrbnik zatim potpisuju prijavnicu čime potvrđuju listu prioriteta, odnosno odabir učenika.

Trenutkom objave konačnih ljestvica poretka, kandidati stječu pravo upisa u obrazovni program svog najvišeg prioriteta, odnosno stječu pravo upisa u programe u kojima se nalaze u sklopu upisne kvote. Konačne ljestvice poretka više se ne mijenjaju.

Učenik svoj upis potvrđuje vlastoručnim potpisom i potpisom roditelja/skrbnika na obrascu (upisnici) dostupnom na mrežnoj stranici NISpuSŠ-a, koji je dužan dostaviti u srednju školu do propisanoga roka.

Nakon što učenik potvrdi svoj upis vlastoručnim potpisom i potpisom roditelja/ skrbnika na obrascu (upisnici) te nakon što g dostavi srednjoj školi, uz ostalu dokumentaciju potrebnu za upis, učenik je upisan u I. razred srednje škole.

O postupku prijava i upisa učenika u I. razred srednje škole možete saznati na stranicama Nacionalnog informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole.


Promocija zanimanja

 

Oglasna ploča

Sjednica Nastavničkog vijeća u četvrtak 13. siječnja 2022. u 12:30 sati.

Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Knjižnica
CMS za škole logo
Srednja strukovna škola Marko Babić / Domovinskog rata 58, HR-32010 Vukovar / www.ss-markobabic-vu.skole.hr / ured@ss-markobabic-vu.skole.hr
preskoči na navigaciju