preskoči na sadržaj

Srednja strukovna škola Marko Babić

 > Knjižnica
Stručni suradnici

Ljilja Bardić, prof. i dipl. knjiž.

Jeka Grubić, mag. bibl.


Dan zdravlja

Svjetski dan zdravlja obilježava se 7.travnja s ciljem promicanja zdravog načina života i kao dan podizanja svijesti o određenoj zdravstvenoj temi. Prema definiciji SZO „zdravlje je fizičko, psihičko i socijalno blagostanje.“

Učenice 1.f razreda, smjer nutricionist, s profesoricom Ines Pejić i knjižničarkom , povodom ovog dana istraživale su o: načinima zdrave prehrane, važnosti tjelesne aktivnost, tehnikama prevladavanja stresa i pozitivnom pogledu na svijet.

Svoja saznanja učenice su  predstavile u Smjernicama za zdraviji i sretniji život koje nam mogu pomoći da (p)ostanemo zdravi(ji).

                                                                                                                                                                                                              


Izložba knjiga

Najbolji učitelji su oni koji vam pokazuju kamo gledati, ali vam ne govore što morate vidjeti.“

 1. K. Trenfor

Želeći predstaviti bogat knjižni fond iz područja pedagogije, metodike i psihologije  za stručno usavršavanje i napredovanje profesora knjižničarka Ljilja Bardić  i studentica Informatologije Klara Plečković postavile su izložbu knjiga.

U dokumentu je popis knjžne građe.
                                                                                       

Priloženi dokumenti:
Popis knjizne gra e.docx


         

Svjetski Dan voda se obilježava svaki godine kako bi se podigla svijest kod ljudi o značaju i važnosti očuvanja vode i zaštiti od onečišćenja. 

 

Zemlja je „vodeni“ planet, čini 70,8% njene površine. Od toga je 97,5% slana voda (mora i oceani) i 2,5% slatka voda, 1,6% je podzemna voda. Podzemna voda je važan dio snabdijevanja stanovništva pitkom vodom.

Podzemne vode su nevidljive, ali je njihov utjecaj vidljiv posvuda. Naša pitka voda, naše snabdijevanje hranom i životna sredina-sve se to oslanja na podzemne vode. . Zato trebamo zaštititi podzemne vode od onečišćenja i koristiti ih pažljivo i održivo.

VODA JE NAJDRAGOCJENJENIJE DOBRO NA ZEMLJI, TREBAMO ŠTEDJETI VODU I SPASITI ŽIVOTE!

                                                                                                                                                 Jeka Grubić

                                                                                                        


Dan žena u školskoj knjižnici

Tijekom ožujka školska knjižnica bila je u znaku žena.

Knjižničarka je pripremila izložbe knjiga;

 • „Lijepe naše“- izložba knjiga hrvatskih književnica
 • „Ženski likovi u književnosti  (iz muškog pera)  - s naglaskom na tragične junakinje i  femme fatale

U radionici “Štefica Cvek u raljama života“  sudjelovale su učenice 3d i profesorica hrvatskog jezika Daniela Žiža Gebhardt   te knjižničarka Ljilja Bardić .

Učenice su istraživale o stereotipnom prikazu ženskih likova u književnosti te što je drugačije i komično u romanu Dubravke Ugrešić.Ljubav i poezija u školskoj knjižnici

  Tijekom mjeseca veljače školska knjižnica bila je u znaku ljubavi i poezije.

Učenici 1.f,  3.d i 4.a razreda sa profesoricama Z. Adamović i D. Ž. Gebhardt te prof. B. Matićem  i knjižničarkom Lj. Bardić sudjelovali su u radionici black out poezije.

Na zanimljiv i kreativan način, dekonstrukcijom teksta, učenici su konstruirali nove vizualno-poetične tekstove na temu ljubavi.

Black out poezija je dokaz da u umjetnosti svi sudjelujemo i da je umjetnost svuda oko nas.

Ukrase za Valentinovo, kako bi knjižnica izgledala bajkovito, izradile su vrijedne učenice 1.f razreda s razrednicom prof. I. Pejić.

Učenice Antonia Sadlek i Laura Matin izradile su plakat.

 Dan sv. Valentina obilježili smo čitanjem ljubavne poezije, sladeći se prekrasnim delicijama koje su izradile naše vrijedne  učenice Anđela i Andrea  Buljić pod mentorstvom nastavnice Dragane J.elić

. 


Ususret božićnim i novogodišnjim praznicima

                                

09.12.2021. godine je u školskoj knjižnici održana radionica izrade božićnih i novogodišnjih čestitki. Učenice 2.c/1 su  vrijednim rukama pokazale  da imaju smisao za stvaralaštvo i kreativnost. Izradile su zanimljive čestitke, koje vam ovom prilikom predstavljamo.

Jeka Grubić


Mjesec borbe protiv ovisnosti

I ove godine u našoj školskoj knjižnici pridružili smo se obilježavanju Mjeseca borbe protiv ovisnosti.


Samopuzdanje - ključ uspjeha

30.11.2021. godine je u  školskoj knjižnici  održana radionica na temu : Samopouzdanje ključ – uspjeha.
Učenici 1.a/1 su na satu razrednika s profesoricom Anđelom Rajić i knjižničarkom razgovarali o samopouzdanju kao vjerovanju u vlastite sposobnosti. Posebno je naglašeno  da svako od nas treba razvijati i pozitivnu sliku o sebi,  isticati svoje dobre strane i  vrijednosti.
Nema drugog načina da steknemo samopouzdanje, nego da uložimo mnogo truda, rada i vremena u nešto što nam je važno, iako djeluje teško, možda i zastrašujuće. Na kraju kada to i ostvarimo, steći ćemo osjećaj postignuća i uspjeha.
Učenici su još dodali  da je za današnje mlade ključno samopouzdanje kako  bi se uhvatiti u koštac  i s mnogim izazovima  kojim su izloženi  tokom osjetljivog perioda odrastanja.

Jeka Grubić


Kraljica voća u školskoj knjižnici

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I ove godine na zanimljiv i kreativan način obilježili smo 20.10.-Dan jabuka u školskoj knjižnici.

Započeli smo s 1.e razredom i prof. Danijelom Žiža Gebhardt. Učenici su istraživali i razgovarali o značenju jabuke u književnosti i tradiciji, te mudre izreke i poslovice o jabuci.

Prekrasan stol pun jabučnih delicija aranžirala je prof. Danijela Vereš, koja je izradila i bezglutenski kolač s jabukama te održala predavanje o celijakiji.

Majstorice raznovrsnih kolača od jabuka su naše vrijedne učenice Andrea i Anđela Buljić (3.b/1 smjer slastičar) s mentoricom Draganom Jelić.

 

Učenice 1.f smjer tehničar nutricionist s prof. Ines Pejić i knjižničarkom Ljiljom Bardić proučavale su sorte jabuka i važnost jabuke u prehrani. Rezultat rada je prigodan plakat i izložba knjiga o zdravoj prehrani.

Učenici 1.c/1 razreda smjer fitofarmaceut s prof. Jovankom Važić i knjižničarkom  Jekom Grubić razgovarali su o ekološkoj proizvodnji voća s naglaskom na jabuke i zanimljivostima vezanim uz jabuke.

U veseloj atmosferi te zdravim i ukusnim kolačima uživali su učenici i djelatnici škole.

Ljilja Bardić

 

 

 

 

 


2021. godina čitanja

2021. godina čitanja u Hrvatskoj

Vlada Republike Hrvatske je podržala prijedlog Ministarstva kulture i medija da se 2021. godina proglasi Godinom čitanja s ciljem razvoja kulture čitanja i čitalačke pismenosti, uključivanje svih slojeva društva u čitanje sa zadovoljstvom, razumijevanjem i kritičkim promišljanjem i povećanjem dostupnosti knjiga i raznovrsnih čitalačkih materijala.

Čitanje jedan od preduvjeta sudjelovanja u kulturi, ono utiče na poboljšanje ukupne kvalitete života pojedinca i društva što nam je danas veoma potrebno.

    ZATO ČITAJMO SVI DA NE OSTANEMO BEZ RIJEČI!

         


Školska knjižnica

UNESCO-ov  Manifest za školske knjižnice 

Zadaća suvremene školske knjižnice je potpora odgojno-obrazovnim ciljevima i zadacima nastavnog plana i programa škole.

 

„Školska knjižnica pruža obavijesti i spoznaje bitne za uspješno uključivanje u suvremeno društvo koje se temelji na znanju i informacijama. Školska knjižnica omogućuje učenicima stjecanje znanja i vještina za doživotno učenje.“

Zadaće:

 • Pruža pomoć pri učenju
 • Nudi knjige i ostalu građu
 •  Razvija kritičko mišljenje
 • Poučava informacijskim vještinama  

  

                

  

Paralelno s početkom rada Strukovne škole Vukovar, 29. 12. 1998. godine, s radom je započela i školska knjižnica, ispočetka na adresi S. Filipovića 6. Preseljenjem u novu školsku zgradu, na adresi Domovinskog rata 58, knjižnica je dobila novi, lijepo uređen prostor.

Donacijama, kupnjom i naporima zaposlenika škole prvobitni se fond proširio do današnjih 10080 jedinica knjižne građe, a knjižnica predstavlja ugodno mjesto za rad, učenje i slobodne aktivnosti kao i središte raznovrsnih informacija.

S obzirom da se nastava u Strukovnoj školi odvija po modelu A (za manjinsko obrazovanje) na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, uz obvezno učenje hrvatskog jezika u redovnoj nastavi, knjižnica također sadrži i građu na tom jeziku i pismu.

 

Školska knjižnica između ostaloga nudi:

 • obveznu učeničku lektiru
 • popularno-znanstvenu i beletrističku literaturu
 • knjige na stranim jezicima
 • referentnu zbirku (rječnici, leksikoni, enciklopedije, atlasi)
 • psihološko-pedagošku i  metodičku literaturu
 • stručnu i znanstvenu literaturu
 • neknjižnu građu (CD, DVD)
 • velik broj novina i časopisa

 

 


Pravila u Školskoj knjižnici
 • korisnici školske knjižnice su učenici, učitelji i svi ostali djelatnici škole.
 • sve su usluge za korisnike školske knjižnice su besplatne.
 • za korištenje izvan prostora knjižnice korisnici mogu posuditi odjednom najviše 2 knjige (jednu lektiru i jednu knjigu iz slobodnog izbora) na vrijeme od 14 dana.
 • kako bi svaki korisnik mogao pročitati potrebnu ili željenu knjigu, knjige treba vratiti na vrijeme.
 • učenik može produžiti knjigu ukoliko je nije stigao pročitati za 15 dana, ali samo u slučaju ako na polici ima barem još jedan naslov te knjige.
 • korisnik je dužan čuvati knjigu od svakog oštećenja.
 • korisnik koji izgubi, ošteti ili na bilo koji način uništi posuđenu knjigu odgovoran je za štetu i dužan je nadoknaditi knjigu.
 • izvan prostora knjižnice ne mogu se koristiti priručnici, leksikoni, rječnici, atlasi, enciklopedije i ostala referentna građa.

 

 

                                              

                                                          

„Knjige su ključ do blaga mudrosti; knjige su vrata u zemlju užitaka; knjige su staze koje vode prema gore; knjige su naše prijateljice.“ 

                                                                                               Emilie Poulsson          


Knjižnica
Promocija zanimanja

 

Oglasna ploča
Kalendar
« Svibanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Knjižnica
CMS za škole logo
Srednja strukovna škola Marko Babić / Domovinskog rata 58, HR-32010 Vukovar / www.ss-markobabic-vu.skole.hr / ured@ss-markobabic-vu.skole.hr
preskoči na navigaciju