preskoči na sadržaj

Srednja strukovna škola Marko Babić

 > Naslovnica
Vijesti

Međunarodni dan pismenosti

Autor: Nevena Varga, 10. 9. 2020.

 

   8. rujna u našoj školi obilježen je Međunarodni dan pismenosti, koji se na ovaj dan obilježava svake godine, a utemeljio ga je UNESCO davne 1965. sa svrhom promicanja važnosti  pismenosti, kao puta ka osobnom razvoju i kvalitetnijem životu pojedinca, kao i napretku društva u kojem živimo. 

   Obilježavanjem ovog dana nastoji se potaknuti djecu i mlade da otkriju radost čitanja i učenja kao preduvjeta za njihov uspješan razvoj i formiranja obrazovanog pojedinca te odgovornog člana društva.

   Ove godine tema proslave je „Podučavanje i učenje pismenosti u krizi COVID-19 i šire“, s naglaskom na ulogu odgajatelja i promjenu pedagogije. Nedavna kriza Covid-19 oštar je podsjetnik na postojeći jaz između postavljenih ciljeva i stvarnosti: jaz koji je već postojao i prije krize i koji negativno utječe na obrazovanje mladih i odraslih koji nemaju ili imaju nisku razinu pismenosti i stoga se suočavaju s višestrukim nedostacima. Kako  osigurati obrazovanje mladih i odraslih na globalnoj i nacionalnim razinama, te razviti strategije za fazu oporavka i stjecanja imuniteta? Istražujući ova pitanja, Međunarodni dan pismenosti 2020. pruža priliku za razmišljanje i raspravu o tome kako se inovativne i učinkovite pedagogije i metodologije poučavanja mogu koristiti u programima opismenjavanja mladih i odraslih za suočavanje s pandemijom i šire.

   Tijekom godina, pojam pismenosti je evoluirao. Tako danas, osim o elementarnoj pismenosti koja podrazumijeva vještine čitanja, pisanja i računanja, govorimo i o funkcionalnom aspektu pismenosti kao snalaženju pojedinca u društvu i sposobnosti da naučeno primjeni i ostvari kvalitetniji život. Zatim o društvenom aspektu koji podrazumijeva sposobnost komuniciranja u kulturnom kontekstu. I informacionom kao sposobnosti procjene, korištenja informacije i njeno kritičko lociranje. Stoga se poseban naglasak stavlja na cjeloživotno učenje.  Nakon razgovora, učenici su izradili digitalne radove i iznijeli svoje stavove o važnosti obrazovanja i iskustvu sa online nastavom kao alternativom u kriznoj situaciji.

Nevena Varga


 
Oglasna ploča

Sjednica Nastavničkog vijeća 26.10. u 12:40

Kalendar
« Listopad 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Tražilica
Knjižnica
CMS za škole logo
Srednja strukovna škola Marko Babić / Domovinskog rata 58, HR-32010 Vukovar / www.ss-markobabic-vu.skole.hr / ured@ss-markobabic-vu.skole.hr
preskoči na navigaciju